FutureOption.net

Европа

Европа

Европа, позната и како стариот континент, е западен дел на евроазискиот масив и ја заплискува Атлантскиот, Арктичкиот океан и Средоземното море, а границата со Азија се состои од планината и реката Урал, Каспиското Море, Кавказ, Црното Море и Босфор и Дарданелите. Европа е втор најмал континент по површина и во неа има 44 земји.

Историја

Европската култура, а најмногу културите на античка Грција и антички Рим, се колевка на западната цивилизација. Античките времиња го следат периодот на падот на Западната римска империја и големата миграција на германските, словенските и хунските племиња на подрачјето на денешна Европа. Средниот век и периодот на големите географски откритија сведочат за доминацијата на европските нации. Се до модерните времиња, европските земји беа доминантни и колонизираа голем дел од планетата.

Просветителството, ерата на француската и индустриската револуција имаа големо влијание врз обликувањето на Европа во политичка, културна и социјална смисла. Европа имаше и значајна улога во светските војни кои воглавно се водеа на нејзино тло. Европската доминација ослабе за време на Студената војна, но таа денес доаѓа до израз во форма на политичка и економска унија на 27 европски земји.

Население и демографија

Европа има 745 милиони жители кои живеат во 44 земји, што е околу 10% од вкупното население на планетата. Таа е рангирана на третото место според бројот на жители, после Азија и Африка. Со 34 жители на квадратен километар, се смета за густо населен континент, и покрај тоа, Европа е континент со најголема стапка на имигрантско население.

Европа зафаќа 10.180.000 квадратни метри, што ја прави втор најмал континент, едно место пред Австралија.

Интересни факти

  • Европа ја има најголемата и најмалата земја во светот, Русија и Ватикан
  • Во Европа се зборуваат над 200 јазици
  • Најпосетувано место во Европа е Дизниленд во Париз
  • Гренланд е најголемиот остров во светот
  • Легендата вели дека го добила името по феникиската принцеза Европа, која била заведена од грчкиот бог Зевс
  • Кралството Данска е најстарата монархија во светот
  • Монако е најгусто населена земја во светот
  • Европејците конзумираат 50% од светското производство на чоколадо
  • Во Босна и Херцеговина се наоѓа последната европска прашума - Перучица

Потребна Ви е помош за аплицирање за виза за ЕУ?

Пополни го прашалникот