FutureOption.net

Докторски студии во Америка

Докторски студии во Америка

Докторските студии се највисок степен на образование во САД. Овие квалификации ги подготвуваат студентите за факултетски и истражувачки позиции, како и за други кариери на кои им се потребни напредни знаења и вештини за истражување.

Некои универзитети нудат комбинирани постдипломски студии за одредени студиски програми, кои ги запишуваат студентите веднаш по нивните основни студии и траат од 5 до 8 години, додека други бараат завршени мастер студии.

Докторските студии обично траат од 4 до 6 години, а титулата се добива со одбрана на докторска дисертација.

Школарина за докторски студии

Школарините за доктроските студии во САД зависи од студиската област и институцијата, а се движат од 11,000УСД на годишно ниво и се плаќаат семестрално.

Услови и предности на доктроските студии во САД

  • Условите за упис на мастер студии во САД се завршени мастер студии (освен за комбинираните програми) и положен некој од меѓународно признатите тестови по англиски јазик (TOEFL, IELTS и сл.).
  • Одредени образовни институции бараат положен GRE тест.
  • За докторски студии во САД, се бираат најперспективните кандидати врз основа на претходните резултати, личниот потенцијал и резултатите од тестот при уписот. Споредено со ова, вашата предлог тема за истражување за време на вашите студии може да биде помалку важна за упис.
  • Квалификациите и знаењето што ќе го добиете на вашите докторски студии во САД се глобално признати и ценети ширум светот.
  • Завршените докторски студии во САД ви ја отвораат вратата за одлично вработување и постојан престој во оваа земја.

Потребна Ви е помош за аплицирање за виза за Америка?

Пополни го прашалникот