FutureOption.net

Велика Британија

Велика Британија

Велика Британија е островска држава во Западна Европа. Кралството се состои од четири држави: Англија, Шкотска, Велс и Северна Ирска. Главен и најголем град е Лондон, а други големи градови се Манчестер, Бирмингем, Лидс, Глазгов, Единбург...

Историја

Во областа на денешното кралство живееле разни народи од Келтите, Римјаните, Викинзите до англосаксонските племиња. Во 9-от век, народите на северот го основале Кралството Шкотска, а потоа во 10-от век е основано Кралството Англија, кое по векови превирања, војни и освојувања биле обединети во 17-от век, а на почетокот на 19 век било основано Обединето Кралство на Велика Британија и Северна Ирска.

Од 16 век, Велика Британија ја проширила својата империја на далечниот исток, американскиот континент, Африка и била најголема поморска и територијална сила до 19-от век, кога го достигнала својот врв и нејзината контрола над колониите започнала да ослабува, која продолжила и во 20-от век со светските војни и колониите кои се бореле за независност.

Велика Британија има една од водечките улоги во светската историја, таа е една од најзаслужните земји за развој на демократијата, науката и литературата, па дури и денес претставува значајна политичка и економска сила.

Население и демографија

Велика Британија има 68 милиони жители, што ја прави 21-та најбројна земја во светот и трета по големина во Европа. Во однос на географската големина, таа е 80-та земја во светот со 244.820 квадратни километри, од кои Англија зазема 53% од површината.

Густината на населението е 259 луѓе на квадратен километар, а најгусто населена е Англија, каде живее третина од вкупното население. Доминантно население е белото население, потомци на првите доселеници.

Интересни факти

  • Кралицата Елизабета Втора е монархот со најдолго владеење во светот, во 2020 година таа одбележува 68 години владеење
  • Велика Британија е поврзана со континентална Европа преку подземен тунел што оди под каналот Ла Манш
  • Велика Британија нема официјален Устав
  • Англичаните пијат 165 милиони шољи чај на ден, што е повеќе од која било друга нација
  • Лондон има најголема библиотека во светот со над 170 милиони наслови
  • Стоунхенџ е еден од најстарите споменици во светот, датира од 3000 година п.н.е.
  • Голфот бил измислен во Шкотска во средината на 15 век и некое време бил забранет со закон

Потребна Ви е помош за аплицирање за виза за В.Британија?

Пополни го прашалникот