FutureOption.net

Студирање во Велика Британија

Студирање во Велика Британија

Велика Британија е една од водечките дестинации за студирање во светот. Со околу 485.000 меѓународни студенти годишно, таа е втора студентска дестинација во светот. Постојат околу 395 високообразовни институции во Велика Британија, кои нудат над 50.000 студиски програми на англиски јазик од сите области на студии. Дипломите и квалификациите стекнати во Велика Британија се високо ценети низ целиот свет и ја отвораат вратата за успешна кариера.

Академската година, како и во другите европски земји, е поделена на 2 семестри и започнува во септември. Студиите можат да се започнат на почетокот на двата семестра, но понудата на студиски програми е поголема за септември.

Висок квалитет на образованието

Велика Британија има некои од најпрестижните и најдобро рангираните образовни институции во светот. Британскиот образовен систем има светска репутација поради квалитетот на образованието, престижните дипломи и искусните професори. Велика Британија нуди традиционално учење во комбинација со иновативни методи, кои развиваат аналитичко и критичко размислување, а исто така нуди учење преку пракса во најсовремени услови.

Можности за работа

Меѓународните студенти во Велика Британија можат да работат додека студираат. Студентите на кои им е потребна Tier 4 виза мора да бидат запишани на соодветна институција и можат да работат до 20 часа неделно за време на нивните студии и полно работно време за време на распустите. По завршувањето на студиите на високо образование, студентите можат да аплицираат за Post Study Work виза и да останат уште 2 години во Велика Британија и да работат полно работно време.

Школарини и стипендии

Школарините во Велика Британија варираат во зависност од тоа да ли студентот доаѓа од земја-членка на ЕУ или од некоја друга земја, кој тип на студии се запишуваат, образовната институција, локацијата и земјата каде што студентот сака да студира, како и од самата областа на студии. На меѓународните студенти им се нудат целосни или делумни стипендии кои можат да ги олеснат трошоците за живот и студирање во Велика Британија. Најпозната е државната стипендија Чивнинг, а покрај неа, повеќето образовни институции нудат стипендии за меѓународните студенти.

Можности за истражување

Велика Британија се истакнува на меѓународно ниво како еден од водечките истражувачки центри. Англија и Лондон се водечки центри за развој и иновации, но и Шкотска и нејзините универзитети, кои се глобално познати по квалитетот на истражувањето, резултатите и вредните откритија, не заостануваат. Репутацијата на Обединетото Кралство во однос на современите технологии, соработката со индустријата и примената на спроведените истражувања е неспоредлива.

Студентска виза за Велика Британија

Повеќе детали

Потребна Ви е помош за аплицирање за виза за В.Британија?

Пополни го прашалникот