FutureOption.net

Студентска виза за Велика Британија

Студентска виза за Велика Британија

Студентска виза не е потребна за студенти кои доаѓаат од земјите-членки на ЕУ, Европската економска зона и Швајцарија. Студентите од трети земји кои сакаат да студираат во Велика Британија мора да имаат соодветна студентска виза. Потребна е краткорочна студентска виза за програми што траат до 6 месеци и за курсеви по англиски јазик до 11 месеци, а за подолги програми потребна е студентска виза Tier 4.

Услови за студентска виза

  • Да сте запишани на студии на акредитирана образовна институција
  • Да имате соодветно ниво на образование за студиите кои ги запишувате
  • Да имате задоволително ниво на знаење на англискиот јазик
  • Да сте финансиски стабилни и да сте во можност да ги покриете трошоците за студирање и престој во Велика Британија
  • Да докажете дека сте веродостоен студент и дека вашиот мотив е привремен престој во Велика Британија поради студирање
  • Да имате соодветно здравствено осигурување

Што овозможува студентската виза

Британската студентска виза овозможува стекнување на вредно и квалитетно образование, призната диплома која се цени во целиот свет, на некои од најпрестижните образовни институции во светот. Меѓународните студенти имаат право на работа за време на студиите, Доколку доаѓаат од ЕУ/ЕЕЗ и Швајцарија, нема ограничувања за работа, додека студентите со Tier 4 виза можат да работат 20 часа неделно за време на студиите и полно работно време за време на празниците. Студентите со краткорочни визи немаат право на работа.

Времетраење на студентската виза

Студентска виза се издава за времетраењето на студиите со дополнителен период по дипломирањето. Кај Tier 4 визата овој период е до четири месеци, а кај краткорочната виза, дополнителен еден месец ако вкупното времетраење не надминува 6 месеци или 11 месеци ако се работи за курс по англиски јазик.

Аплицирање за студентска виза

Апликацијата за студентска виза се поднесува онлајн преку официјалната веб-страница на владата на Велика Британија, додека документите се доставуваат во најблискиот VAC центар.

Такси и време на обработка

Таксата за обработка на апликацијата за Tier 4 виза е 348 GBP, за виза за краток престој 97GBP и за јазичен курс 186 GBP. Времето за обработка на апликацијата е генерално до 3 недели.

* Future Option е консултантска агенција која обезбедува стручна помош при аплицирање за привремени визи кои ви овозможуваат посета и студирање, како и за веренички и партнер визи за Австралија кои ви овозможуваат траен престој.
* Информациите на страницата, поврзани со работа или миграција во странство, се само за информативни цели.

Одрекување од одговорност: Future Option не се занимава со посредување и наоѓање на работа во странство. Future Option не е агент за вработување или давател на услуги за вработување. Future Option не нуди консултантски услуги за работа во странство.

Курс по англиски јазик во Велика Британија

Повеќе детали

Основни студии во Велика Британија

Повеќе детали

Дипломи за високо образование во Велика Британија

Повеќе детали

Мастер студии во Велика Британија

Повеќе детали

Postgraduate диплома и сертификат во Велика Британија

Повеќе детали

Докторски студии во Велика Британија

Повеќе детали

Потребна Ви е помош за аплицирање за виза за В.Британија?

Пополни го прашалникот