FutureOption.net

Мастер студии во Велика Британија

Мастер студии во Велика Британија

Мастер програмите во Велика Британија се нудат на универзитетите и колеџите низ целата земја. Како втора најпопуларна дестинација за студии во светот, Велика Британија нуди широк спектар на програми од сите области на студии.

Мастер студиите во Велика Британија обично траат една година, додека истражувачките мастер програми можат да траат до 2 години.

Мастер студиите се потесно фокусирани кон специфичното поле на студии од основните студии и овозможуваат специјализација во избраната дисциплина. Постојат два вида на мастер студии: Thaught програми и Research програми чијшто поголем фокус е на истражувачката работа. Најчестите квалификации што се стекнуваат по завршувањето на магистерските студии се MA (Master of Arts), MSc (Master of Science), MPhil (Master of Philosophy), MRes (Master of Research) итд.

Школарини за мастер студии

Школарините за мастер студиите зависат од локацијата, институцијата, полето на студии, програмата итн. Школарината за странски студенти се движи од 11.000 до 32.000 GBP годишно.

Услови и предности на мастер студиите во Велика Британија

  • Условите за упис на мастер студии во Велика Британија се завршени основни студии и положен меѓународно признат тест по англиски јазик (IELTS, TOEFL, CAE...). За упис на одредени програми се бараат и тестови како што се GRE или GMAT
  • Во Велика Британија има некои од најдобро рангираните и најпрестижните универзитети во светот, но исто така и многу други образовни институции кои нудат одлични мастер програми
  • Велика Британија нуди врвни академски стандарди и е еден од водечките истражувачки центри во светот, овозможувајќи им на студентите да бидат независни во учењето
  • Со мастер дипломата од Велика Британија, се отвораат многу врати и можности за кариера затоа што британските дипломи и квалификации се високо ценети низ целиот свет
  • За постдипломски студии во Велика Британија, се нудат разни стипендии за покривање и олеснување на трошоците за студирање
  • Студентите имаат право да работат за време на студиите 20 часа неделно и на тој начин имаат можност да стекнат вредно меѓународно искуство и познанства
  • По завршувањето на студиите, студентите можат да аплицираат за Post Study Work виза со која можат да работат 2 години во Велика Британија

Потребна Ви е помош за аплицирање за виза за В.Британија?

Пополни го прашалникот