Iseljenička viza za Australiju za kvalificirane radnike

Iseljenička viza za Australiju za kvalificirane radnike

Postoji više motiva za trajno iseljenje u Australiju, pa samim tim i više grupa iseljeničkih viza koje ispunjavaju različite ciljeve i odgovaraju različitim potrebama.

U ovom programu se nalaze 189 Skill Indepedent Visa, 190 Skill Nominated Visa i 489 Regional (Provisional) viza.

Ovo su trajne vize koje ne zahtijevaju sponzorstvo od strane rodbine, države ili teritorijalne vlade i omogućuju da živite i radite u Australiji kao stalni rezident.

Osnovni uvjeti za iseljeničku vizu

Vlada Australije je razvila program kojim želi privući imigrante s iskustvom u oblastima u kojima postoji manjak kvalificiranih radnika. Zvanični naziv ovog programa je Skilled Migration Program, u okviru kojeg je neophodno ispuniti određene uvjete postavljene od strane australske imigracijske službe. Ti uvjeti se odnose na kvalifikacije, radno iskustvo i znanje engleskog jezika.

Uvjeti koje je potrebno ispuniti za iseljeničku vizu su:

  • Godine - U trenutku prijave za vizu morate imati manje od 45 godina
  • Znanje engleskog jezika - Morate imati traženi broj bodova na nekom od priznatih testova engleskog jezika. U ovisnosti od testa, traženi broj bodova se razlikuje (na IELTS testu morate imati najmanje 6 bodova). Rezultati testa su valjani 36 mjeseci.
  • Relevantno zanimanje - Potrebno je da se vaša profesija nalazi na listi deficitarnih zanimanja u Australiji.
  • Procjena vještina (skill assessment) - Vaše znanje i vještine moraju biti pozitivno ocjenjeni od strane relevantne asocijacije koja je nadležna za vaše zanimanje.
  • Liječnički pregled - Ukoliko se prijavljujete za vizu, morate ispuniti minimalne zdravstvene standarde kako bi vam viza bila odobrena
  • Procjena osobnosti - Morate biti osoba dobre osobnosti, što znači da trebate osigurati potvrdu da niste bili osuđivani
  • Test bodova - Većina podklasa ove vize zahtjeva da nositelj vize ostvari zadovoljavajući rezultat na testu bodova. Trenutno, najmanji traženi broj bodova je 65.

Skill select

Da bi ste aplicirali za neku od ovih viza, prvo je potrebno da pošaljete iskaz o interesu (Expression of Interest - EOI) putem Skill Selecta. Time pokazujete da želite biti razmotreni za neku od Skilled viza. Važno je napraviti razliku i napomenuti da EOI nije prijava za vizu.

Ukoliko ste pozvani da se prijavite za vizu, dobiti ćete pozivnicu od SkillSelecta i od tog dana imate 60 dana da se prijavite za vizu.

Što omogućuje iseljenička viza

Viza omogućuje da živite i radite u Australiji, uključite se u australski zdravstveni sustav, sponzorirate članove obitelji za odgovarajuće vize, putujete iz Australije i prijavite se za australsko državljanstvo ukoliko ispunjavate uvjete.

Duljina trajanja vize

Iseljenička viza vam dozvoljava da ostanete trajno u Australiji.

Prijava za iseljeničku vizu

Za iseljeničku vizu prijavljuje se online preko sajta imigracijske službe Australije.

Pristojbe i vrijeme obrade

Pristojba za obradu prijave za iseljeničku vizu iznosi 3.755 AUD.

Potrebna vam je pomoć oko prijave za australsku vizu?

Popunite vizni upitnik