Studentska viza za Ameriku

Studentska viza za Ameriku

Studentska viza

Da biste studirali u SAD-u potrebna vam je studentska viza. Ukoliko ste u ovoj zemlji upisali neki od stručnih programa (Vocational Training), ili druge neakademske studije, potrebna vam je (M) studentska viza. Za akademske programe (osnovne ili postdiplomske studije, kao i kurs engleskog jezika) aplicirate za (F) studentsku vizu.

Uslovi za Studentsku vizu

Uslovi koje je potrebno ispuniti za studentsku vizu su:

  • Formular I-20 koji dostavlja škola nakon upisa na neki od akreditovanih studijskih programa u Americi (Student and Exchange Visitor Program – SEVP).
  • Potvrda o registraciji u sistemu SEVIS (Student and Exchange Visitor Information System), tj. potvrda o uplati takse I-901.
  • Popunjen i odobren obrazac DS-160 – online zahtev za neuseljeničke vize (online preko sajta ambasade).
  • Dokaz da planirate da ostanete privremeno u SAD-u – do završetka studija.
  • Potvrda da niste bili krivično gonjeni.
  • Dokaz da imate dovoljno finansijskih kapaciteta za školarinu i troškove života za najmanje jednu godinu boravka u SAD-u.
  • Da imate zdravstveno osiguranje.

Šta omogućava studentska viza

Studentska (F i M) viza omogućava vam da studirate u Americi, ali i da sa sobom povedete svog partnera/partnerku, kao i decu, koja imaju pravo da pohađaju školu u SAD-u. Uz studentsku vizu možete da radite u okviru vašeg kampusa part-time poslove do 20 sati nedeljno dok traju semestri, a za vreme raspusta i puno radno vreme. Uz određene uslove nakon godinu dana studija možete da zatražite dozvolu za part-time posao van vašeg kampusa.

Studentsku vizu možete da produžite ukoliko želite da nastavite dalje školovanje, ili da uz nju aplicirate za Practical Training (za vreme ili nakon studija) što vam može doneti dragoceno radno iskustvo u ovoj zemlji.

Dužina trajanja studentske vize

Studentska viza se izdaje na period trajanja studijskog programa koji ste upisali, s tim što u Ameriku možete da uđete najviše 30 dana pre početka programa i da u njoj ostanete najviše 60 dana nakon završetka studija.

Apliciranje za studentsku vizu

Za studentsku vizu aplicirate preko američke ambasade u vašoj zemlji. Jedan od koraka u procesu aplikacije jeste i konzularni intervju.

Takse i vreme obrade

Taksa za obradu aplikacije za studentsku vizu iznosi $160, a period obrade aplikacije zavisi od slučaja do slučaja. Period čekanja predstavlja vreme do zakazanog intervjua. U određenim slučajevima na intervjuu, oficir može da potraži dodatno procesiranje koje može da traje i do 6 meseci.

Kurs engleskog jezika u Americi

Upišite kurs engleskog jezika u Americi i usavršite engleski jezik na brz i lak način u zemlji engleskog govornog područja.

Detaljnije

Osnovne studije u Americi

Informišite se šta je potrebno za upis na osnovne studije u Americi. Steknite medjunarodno priznatu diplomu na nekom od univerziteta u Americi.

Detaljnije

Stručni (VET) programi u Americi

Izaberite neki od stručnih (VET) programa u Americi, razvijte praktične i profesionalne veštine i olakšajte pronalazak posla i napredak u karijeri.

Detaljnije

Master studije u Americi

Usavršite stečeno znanje na nekom od mnogobrojnih master programa, upišite master studije i nastavite školovanje u Americi.

Detaljnije

Graduate certificate i diploma u Americi

Razvijete svoje znanje u određenoj oblasti za dalju nadogradnju kvalifikacija ili proširenje profesionalnih sposobnosti, upisom na Graduate certificate i diploma u Americi.

Detaljnije

Doktorske studije u Americi

Saznajte sve o upisu na doktorske studije i sticanju zvanja doktora nauka na PhD studijama u Americi.

Detaljnije

Potrebna Vam je pomoć oko apliciranja za vizu za Ameriku?

Popunite vizni upitnik