Master studije u Americi

Master studije u Americi

Američki univerziteti i koledži (poznati kao “Graduate schools”) nude širok spektar master i doktorskih programa iz svih studijskih oblasti koje se izučavaju tokom osnovnih studija. Master studije obično traju dve godine.

Na ovom obrazovnom nivou, specijalizacije iz oblasti medicine i prava čiji programi ne postoje na američkim osnovnim studijama, ali i specijalizacije vezane za biznis i inženjering, u ponudi su na tzv. „Proffesional schools“ (Medical school, Law school i sl.).Iz tog razloga, američkim studentima je, na primer, potrebno u proseku tri godine da postanu pravnici, dok inostranim studentima, koji već imaju dobro predznanje iz ove oblasti sa osnovnih studija u svojoj zemlji, potrebno je obično samo godinu dana.

Cena master studija

Cene školarine za master studije u SAD-u zavise od studijske oblasti i odabrane ustanove, a kreću se od $20,000 na godišnjem nivou i plaćaju semestralno.

Uslovi i prednosti pohađanja master studija u SAD

  • Uslovi za upis master studija, kao i proffesional degree programa su završene osnovne studije i položen neki od međunarodnih testova engleskog jezika (TOEFL, IELTS i sl.).
  • Pojedini programi pri upisu mogu tražiti i dobro predznanje iz određene oblasti u vidu testa ili eseja.
  • Određene obrazovne institucije zahtevaju polaganje GRE ili GMAT testa
  • Master diploma američkog univerziteta visoko je cenjena ne samo u SAD-u već i svuda u svetu.
  • Uz (F) studentsku vizu imate mogućnost da u kampusu radite part-time poslove (do 20 sati nedeljno) dok traju semestri, a za vreme raspusta i puno radno vreme.
  • Samo 3% Amerikanaca ima završene master studije, što može biti šansa za vas prilikom zapošljavanja ukoliko želite da ostane u ovoj zemlji.
  • Nakon završenih master studija imate mogućnost da nastavite školovanje na doktorskim studijama uz produženje studentske vize.
  • Tokom studija, ili nakon što ih završite, (F) studentsku vizu možete da produžite i apliciranjem za Practical Training (OPT ili CPT) koji je relevantan vašoj studijskoj oblasti. Ove uglavnom plaćene radne prakse traju po godinu dana i mogu da vam donesu dragoceno radno iskustvo. Svršeni studenti STEM programa (nauka, tehnologija, inženjeringimatematika) mogu da apliciraju za STEM OPT praksu koja traje dve godine.
  • Ukoliko ispunite određene uslove, nakon ovoga možete da podnesete i peticiju za (H1-B) privremenu radnu vizu.

Potrebna Vam je pomoć oko apliciranja za vizu za Ameriku?

Popunite vizni upitnik