Stručni (VET) programi na Novom Zelandu

Stručni (VET) programi na Novom Zelandu

Novi Zeland nudi širok spektar profesionalnih i stručnih programa koji po stepenu kvalifikacija dolaze nakon srednjeg obrazovanja, a pre osnovnih akademskih studija.

Ovi programi u ponudi su na 18 tehničkih i politehničkih instituta (ITPs), na preko 600 privatnih koledža (PTEs), kao i na Wänanga ustanovama. Osmišljeni su tako da studentima pruže profesionalne veštine, kvalifikacije i praktično iskustvo za rad na stručnim poslovima bilo gde u svetu. Ove ustanove nude različite nivoe kvalifikacija, sertifikata i diploma. Najpopularnije studijske oblasti su biznis, IT, dizajn, kulinarstvo, medicinska i socijalna nega, turizam, inženjering, poljoprivreda i šumarstvo.

Wänanga visokoobrazovne ustanove su bazirane na maorskim vrednostima i principima i obuhvataju studijske programe za maorski jezik, maorsku umetnost, obrazovanje, medicinsku negu i biznis.

Nivoi stručnih programa:

  • Sertifikat I-IV
  • Diploma
  • Advanced diploma

Cena stručnih programa

Cene zavise od odabrane studijske oblasti i programa, kao i od ustanove. Kreću se u rasponu od 10.000NZD do 18.000NZD na godišnjem nivou, a plaćaju se na rate.

Uslovi i prednosti pohađanja stručnih programa na Novom Zelandu

  • Uslovi za upis na neki od stručnih programa na Novom Zelandu jesu završeno srednje obrazovanje i položen IELTS test (prosečna ocena zavisi od studijske oblasti ali najčešće se traži 5.5 ili 6.0).
  • Školska godina na državnim istitucijama počinje u februaru i julu, dok privatne ustanove nude više upisa tokom godine.
  • Stručni programi pružaju profesionalne i praktične veštine i kvalifikacije za rad u oblastima koja su od vitalnog značaja za društvo.
  • Poslodavci Novog Zelanda cene praktično znanje i veštine, što vam može olakšati zaposlenje i napredak u karijeri.
  • Ove kvalifikacije priznate su svuda u svetu.
  • Stručni programi traju kraće i koštaju manje od osnovnih studija.
  • Programi mogu da budu uvod u osnovne studije; ispiti su priznati na univerzitetima pa je studiranje kraće i lakše.
  • Uz studentsku vizu imate mogućnost da radite tokom studija part-time poslove (do 20 sati nedeljno), a za vreme raspusta i poslove sa punim radnim vremenom.
  • Nakon završenih studija, Post-Study Work viza vam omogućava da privremeno živite i radite na Novom Zelandu. Ukoliko ste studije završili u Oklandu ova viza se izdaje na period od godinu dana, a ukoliko ste studirali u drugim gradovima Novog Zelanda viza se izdaje na dve godine. Radno iskustvo koje steknete uz ovu vizu može vam pomoći da se stalno nastanite na Novom Zelandu.

Potrebna Vam je pomoć oko apliciranja za vizu za Novi Zeland?

Popunite vizni upitnik